By Water

By Water

onsdag 6 mars 2013

"En hemlis".

 Mars månad är här men i år har jag valt att skippa besefisket i åarna för att invänta Laxstegen. Har istället färdigställt ett annat projekt.
Alla som fiskar Havsöring på kusten här nere vet att den olivgröna Gladsaxwobblern med silverbuk är "da thing" som man måste ha i boxen om det skall spinnfiskas blänkare på kusten.

Jag väljer nu att släppa min största hemlis vad gäller detta fiske. I mer än 15 år så har det funnits en hemlig Gladsaxwobbler i min dragask de få dagar då jag inte svingar fluestangen på kusten.

Detta har varit en hemmamålad variant med sandfärgad rygg och silverbuk. Ända sedan jag låg i vattnet och studerade Tobis då de pilade fram över sandbottnen har jag vetat hur "min Gladsaxwobbler" skall se ut.
Nu i dagarna så damp den ner, firmalackad och fin från tillverkaren Gladsax Fiske.

Och jäklar vad de fiskar bra. Har många gånger fått smyga ner den i lådan och hänga på en annan färg för att inte avslöja hemligheten.
Har du en kuststräcka med mycket sandbotten varierat med fläckar av växtlighet så fiskar du denna på följande sätt.
Kasta ut över den rena sandbottnen. Ta några snabba vevtag, gör ett spinnstopp för att sedan veva igen in över ren sandbotten. Sluta veva och låt wobblern sjunka till bottnen och lägga sig i sanden.
Upprepa denna procedur i mån av bottenförhållanden hela vägen in.

Hugget kommer ofta våldsamt då wobblern lyfter från sanden och "simmar" iväg. Självklart funkar den klassiska metoden med varierad inspinningshastighet och även över botten med mycket växtlighet men den förstnämnda metoden är mycket effektiv.

Tror att det blir en tur till ostkusten i helgen med sonen om vädret är ok. Annars blir det till att invänta lite nya spön som är beställda.

Ja, just det. Var du köper denna wobblern? Den finns ENDAST på www.beten.nu

TL Mats