By Water

By Water

torsdag 15 januari 2015

Kallt!

Kunde inte hålla mej från en vända till Råån idag. Både jag och kompisen Kenneth var riktigt taggade.
Jo, jag vet att Råån till 90% är ett rent "besefiske" vid denna tiden men ån har ändå gett mej fina blänkare samt en och annan Regnbåge genom åren.
Man är ju inte heller så kräsen vad gäller fisk vid denna tiden på året, utan längtan efter lite åfiske är stor.
Vi började fiska nere vid broarna men fick snart ge oss då det gick höga vågor från havet och blåste rejält.
Vi gick upp en bit och här gick det lite bättre.
En sockvariant i svart och orange med gummiben brukar funka och så även idag. Två kast i rad hade jag en fisk som vände bakom flugan men i det tredje så högg den efter lite trixande. En ganska stark fisk susade förbi mej och gick snabbt uppströms. Jag kände på rusningen att det troligen var en besa och bestämde mej för att ta den stenhårt. Då börjar den snurra i ytan och det känns som fisken släpper för en kort stund.
Mycket märkligt för visst sitter fisken kvar. Fast nu känner jag att något är fel.
Det går mycket tyngre att drilla fisken nu men då Kenneth kommer ner så lyckas jag pressa in den mot håven.
Då ser vi att kroken troligtvis har släppt då fisken rullade i ytan och nu sitter i bröstfenan.
Nåväl, fisken går i håven och den är ganska stadig runt 70 cm. Här lossar kroken också och fisken simmar piggt tillbaka till sitt rätta element.
Inget mera händer här så vi bestämmer oss för en sväng upp till kyrkan.
Här uppe är det lite lugnare för vinden och vi har en trevlig stund helt ensamma. Kenneth lyckas tom att få en gammal haspelrulle på kroken (fråga mej inte hur det gick till???).
Själv fiskar jag här med senaste nyförvärvet, ett Loop AEG 996-4. Detta spö har jag hört mycket gott om genom åren och när jag nu fick chansen att köpa ett sprillans nytt till bra pris så slog jag till.
Ryktet ljög inte utan det är ett mycket trevligt och välbalanserat spö som kändes väldigt välbyggt och lätt i handen.
Fiskade felsida hela vägen ner och med en Sameo wf 7 normalsjunk så gick det perfekt att albinokasta hela vägen. Ja, albinokast förresten. Bättre kalla det för Ingvarssonkastet för jag har aldrig sett någon kasta så grymt som kompisen Per Ingvarsson utför detta kast.
Här får jag också dagens andra fisk. En mindre Öringhona runt 55 cm fattar tycke för samma "socka" som den första. Fisken bjussar inte på mycket till fajt och går varsamt tillbaka rätt fort.
Vi fiskar en stund till innan vi nöjda åker hemåt. Nu är vi dock helt eniga om att kustfisket efter Öring får bli nästa grej. Och får vi mera värme och gynnsamma vindar så skall nya AEG-stangen få sig ett par vändor på kusten också. Här tror jag att jag kommer att gilla dess egenskaper ännu mera faktiskt.

Nå väl, alltid lika kul att fiska med Kenneth. Lättsam och med lagom självdistans till det här med fiske.
Tack för idag kompis!

TL Mats