By Water

By Water

lördag 23 april 2016

Roliga minnen

I väntan på årets första Lax för min del så tänkte jag bjuda på lite roliga minnen från alla år och händelser vid laxälvarna.

Första minnet utspelar sig vid en av mina favoritälvar i Norge. Det är en sen kväll i slutet av juli och jag har nyss satt mej nere vid älven i sällskap med en trevlig norrman.
Vi samtalar om läget inför kvällen och tar ett par öl och grillar lite korv. Då kommer en annan norsk kille med raska steg ner till oss.
Han bär på 3 upptacklade spön och en gigantisk fiskebag. Då han har hälsat och satt sig ner så börjar han plocka fram pryl efter pryl.
Vi tittar intresserat på tills han tar fram en väska som visar sig innehålla klumpar. Inte ett par klumpar utan MASSOR av klumpar. Detta tilldrog sig något år efter att Guidelines powertaperklumpar hade gjort entré tillsammans med några andra märken som försökte upprepa deras succé.
Jag tror fan att han har 50 st olika klumpar där i väskan, viskade den andra norrmannen till mej.
Så var det nog. Det fanns klumpar i alla färger och densiteter. I alla längder och vikter.
Jag och Stian, som norrmannen hette tittade på våra rullar och sedan ner på älven.
Vi hade båda flytlina, lång tafs och fluga. Älven gick ganska låg och platsen var en långsväng med inte alltför djupt vatten.
Nu satte killen med alla klumpar igång ett föredrag som vi sent skulle glömma. Jag är sponsrad av bla bla bla. Har ni testat bla bla bla. Har ni sett dessa nya klumparna bla bla bla.
Efter dessa utläggningarna så följde han upp med fiskestrategi för platsen. Här är långa kast i den och den vinkeln viktiga bla bla bla. Dessa klumparna passar här bla bla bla.
Sagt och gjort, nu var det dags för fiske.
Stian som var först på plats fick gå första vändan. Vi hade sett lite fisk och allt kändes bra. Stian fiskade sig lugnt och fint ner över poolen. Ett mellanlägg och så fina kast med sträckt tafs. Då han har fiskat ca 20 meter av poolen så drar han på en fin mellanlax. En blank och nystigen fisk på ca 5 kilo som ger en fin fajt. Jag tailar fisken åt honom och säger grattis. Ett halvkvävt grattis hörs uppe från "klumpmannen".
Stian vill nu bjuda på en dramm så jag erbjuder min plats till "klumpmannen" som nu närmast rusar ner och ut i älven. Ut i älven förresten. Nja, snarare närmast över den samma. Han vadar ut nästan till bröstet.
Stian ser roat på och sedan säger han till mej.
-Nå, blir det action!
Nu sätter "klumpmannen" igång. Han lägger mellanlägg på mellanlägg som den värsta Mörrumsfiskare. Ja, hade vattnet varit vispgrädde så hade det blivit smör.
Och så här håller han på. En fisk visar sig på nere på nacken och då blir han helt galen. Han kastar helt vilt. Kasten blir sämre och sämre och jag tror inte att något resulterar i att flugan landar med sträckt tafs.
Inget händer för honom och fisken simmade väl antagligen skrämt förbi rakt mellan benen på honom.
Då han kommer linkande upp till oss så skyller han naturligtvis på, klumpen.
Den var alltför kort och om han bara hade haft en annan så hade han tagit fisken.
Nå väl, nu har det blivit dags för mej att fiska av poolen. Jag vadar ut lite längre upp och endast knädjupt. Minns att jag hade en Rusty Rat på tafsen.
ca 15 meter ut ligger en platt större sten och där ser det fint ut. Jag hinner inte mer än lägga ut flugan förrän det drar till. Fisken släpper nästan direkt men allt känns bra.
Uppe på land ser jag hur "klumpmannen" desperat dyker i sin väska.
Fiskar mej ner över poolen en bit innan det drar till igen på en kraftigt nerströmsmendad fluga. Denna fisken sitter på hela vägen. Ännu en nystigen fisk kommer på land. Denna något kilo mindre än Stians.
Vi språkar glatt vidare uppe vid grillen medan "klumpmannen" byter klumpar och tafsar. Ja, så fortgår kvällen. Stian drar tre fina fiskar och jag får två st samt tappar någon. Vi fiskar inte så mycket utan låter "klumpmannen" få fiska på för att få sin fisk.
Han får motvilligt flugor av oss att testa, men ingenting händer för honom. Han blir tystare och sitter till sist mest och mumlar för sig själv.
När så jag och Stian till sist börjar samla ihop våra saker för att ge oss av hemåt så kommer kvällens höjdpunkt från "klumpmannen".
- Om jag bara hade haft den nya bla bla bla klumpen så hade jag fått fisk jag också!
Jag och Stian ser på varandra med ett stort smile innan vi vandrar iväg uppåt vägen. Väl uppe vid bilarna så kan vi inte hålla oss längre utan brister ut i ett unisont ASGARV.
- Proffesional drittsäck, blir Stians sista ord!