By Water

By Water

lördag 3 december 2016

Gamla minnen.Ibland då man tittar igenom sina gamla fiskealbum så hittar man riktiga godbitar.
Denna historia utspelade sig för ganska många år sedan uppe i Norge under en av våra laxresor.
Ja utspelar sig förresten. Det höll inte ens på att bli någon resa. En av deltagarna skulle tillhandahålla en bra resebil, hade han lovat.
Visst, en volvo är en volvo. De brukar ju vara pålitliga och så, men denna gången skulle den vara "nyservad" av en av deltagarnas far. Då detta kom på tal så tittade jag och Peter på varandra med skräck i ögonen. Vi visste allt för väl att den tredje deltagarens far besatt egenskaper som motsvarade 80 procents vilja och 20 procents kunnande då det gällde tekniska manövrar med bilar.
Men iväg kom vi till sist ändå. Vi skall vara snälla och sammanfatta det hela med att vi knappast gjorde en omkörning på hela resan och att vi fick köra upp för serpentinvägarna på ettans växel då bilen hellre gick på tre av sina fyra cylindrar. Men upp kom vi till sist.

Detta skulle dock inte gå "ohämnat förbi". Våra resor var alltid fulla av skämt och bus så planer smiddes hela tiden inför nya djävulskap.
Peter visade sig dock redan ha kläckt en riktigt bra ide. Och då vi åkte längs med vägen så såg vi plötsligt en parkeringsplats invid en vacker fjällsjö. Vi parkerade bland ett par turistbussar och strosade ner emot sjön. Vattnet var klart och fint och ytan sprack hela tiden upp i vak från mindre rödingar som glatt visade sig.
- Jag tror fan inte att du vågar bada här, Jonny!
Tärningen var kastad.
- Jo, det kan du ge dej fan på att jag vågar, svarade JB karskt!
-Men jag gör det inte nu när det finns fullt med bussar och turister på plats!
Både jag och Peter visste att JB var utom räddning nu. Och vi föreslog genast att vi skulle vila ut en stund i gräset invid sjön.
Naturligtvis så dröjde det inte länge innan parkeringen var fri från bussar och turister. Vi manade självklar på JB omgående om att det nu var dags för hans bad.
- Men jag har ju inga badbyxor, försökte han!
- Då får du bada naken, kom svaret rappt från oss!
Sagt och gjort. JB slängde alla kläderna och sprang raskt ut i den YTTERST kalla sjön. En sjö uppe på fjället vid denna tiden är ju full av kallt smältvatten och håller inte många grader.
JB började dock simma ut en bit. Då händer det. Jag och Peter ser 2 turistbussar komma ner från berget och båda blinkar in mot parkeringsplatsen.
Peter reagerar snabbt som ögat och rusar fram och tar JBs kläder. Han packar raskt ner dem i sin väska samtidigt som folk börjar välla ut från bussarna.
JB kastar ur sig den ena svavelosande ramsan efter den andra till oss medan vi lugnt påpekar att detta är ytterst olämpligt då det ju faktiskt kan vara både kvinnor och barn bland de resande.

Nu följer en god stund av fotograferande med JB i centrum. Han kan ju inte gå upp ur vattnet och blotta sin kraftigt krympande lekamen. Han försöker hålla skenet uppe emot turisterna. Men då han ser på oss så ser vi en mordisk blick som utstrålas från hans nu blålila ansikte.
Karln fryser! Ja, han fryser som fan!
Turisterna packar in sig i bussarna och vi blir ensamma kvar. Vi slänger väskan till JB och han lyckas ta sig upp ur vattnet fortare än kvickt.
Smällen hänger i luften, men JB ursäktar sig med att han inte har någon känsel i vare sig fötter eller händer.
Peter och jag skrattar så att JB till sist inte kan hålla sig utan också han börjar skratta. Vi hoppar in i bilen och fortsätter vår resa mot nästa utmaning.

Då vi kommer fram till älven så är vi rejält trötta och slitna. Så vi väljer att ta ett kort pass i havet för att fixa kvällsmat. Detta löste sig snabbt och vi fick genast ett par fina matfiskar.
Kvällsvarden intogs med stor aptit. Ja, kanske lite väl stor. Kokt Sej och bröd som sköljs ner med rikliga mängder Smirnoff visar sig bli rena dödsstöten för JB som somnar som ett barn tämligen omgående.


Om vi fick någon fisk? Jodå vi fick faktiskt Lax på land alla tre och vi hade en fin tur som vanligt. JB insjuknade mystiskt i en ordentlig förkylning efter någon dag. Men lyckades ändå med en massa "tokigheter" precis som vanligt. Nya historier om just JB myntades som vanligt. Så skrönor som "vada i din kompis 3 storlekar mindre vadare", "lägg din dyra kamera på biltaket" och "bygg en självutlösande laxhåv som aldrig löser ut sig" är historier som kan dyka upp fram över.


Tight Lines!