By Water

By Water

söndag 5 februari 2012

Var rädd om Besorna.


Nu stundar det snart fiskepremiärer lite över allt. Ja, på sina ställen som tex Råån och sydkusten är fisket redan igång även om kylan sätter stopp för fiske just nu.

Åarna och kusten är nu fulla med Lax och Havsöring som precis har varit uppe och fört släktet vidare. Dessa fiskar hugger som tokiga på det mesta som kommer riktigt nära och långsamt.

Och visst är det näst intill omöjligt att inte få hugg av dessa fiskar nästan hur man än bär sig åt. Ja, om du inte medvetet struntar i att fiska förstås.

Självklart så är de flesta så fiskesugna vid det här laget att man inte kan hålla sig. Detta är fullt förståligt. Kanske är detta den gången på säsongen som man har en rimlig chans att få känna en fisk på sitt flugspö. Även för den rena nybörjaren är ju Besan en lämplig motståndare. Man får chansen till hugg då man lär sig kasta och man lär sig fiska på ett bättre sätt.

Folk som där emot enligt dem själva är "etablerade storfiskare" och visar upp stora Besor av Lax och Havsöring på div forum har jag dock inget till övers för. Får man en svag och utlekt fisk på kroken så lossar man självklart denna med en tång i vattnet, lyfter på kepsen och önskar "på återseende" UTAN att hålla upp den och fotografera den i alla möjliga vinklar.

Blir lika fylld av vördnad för dessa fiskar varje höst och vinter då de letar sig upp i små vattendrag där de knappast får plats. Långt upp i systemen, flera mil i från huvudvattenfåran kan man träffa på dem. De kämpar sig upp för strömmarna ibland liggandes på sidan för att kunna komma framåt.
Sedan kämpar de sig igenom en tuff lek där en del av dem följaktligen dukar under.

Men de flesta lyckas föra sina gener framåt. Backa tillbaka ner genom bäckar och åar.
I olika takt beroende på temperatur, vattenstånd och kondition. Men ut i havet strävar de alla.

Har de sedan otur så kan dina krokar och ditt handhavande av dem bli deras död. Oftast helt i onödan. Tänk på att många av dessa fiskar har befunnit sig i ån eller bäcken sedan tidigt året innan. Detta utan att ha ätit.

Man kan inte vara annat än imponerad över dessa fiskar.
Behandla dem därför med största respekt. Skall du tvunget fiska efter dem så var rädd om dem. Använd tång alt peang. Enkelkrok utan hulling och lossa dem försiktigt i vattnet. Då ger du dem en rimlig chans att återhämta sig och få en chans att komma åter som nystigen och kraftfull.

Bilden visar en fisk som en "etablerad storfiskare" hade bankat på kusten för något år sedan. "Fin blänkare", kallade han denna fisk.

TL Mats