By Water

By Water

lördag 8 december 2012

Niklas tur igen.


Dagen efter vaknade vi riktigt tidigt. Det regnade och var ganska kallt då vi hoppade in i bilen för den korta turen ner till valdet.
Då vi kom ner så såg vi att älven var på väg upp. Vadningen ut till grusörat gick utan problem men redan då insåg vi att det skulle vara en god ide att hålla koll på vattennivån för att säkert kunna vada iland senare.
Vi hann inte fiska länge innan Niklas drog på en rejäl fisk ute i hårdströmmen. Det var återigen härligt att de det djupa spögunget och Niklas belåtna flin.
Fisken gav sig inte så lätt men den drillades ganska hårt beroende på att vi ville sätta tillbaka den.
Då den kom in och lät sig tailas så visade det sig vara en mycket djup och fin fisk med både lus och äggsträngar. Ca 8 kilo och oerhört vacker som sagt.
En snabb fotografering och sedan fick den fortsätta sin färd upp mot lekbottnarna. På andra sidan drogs det ett par Laxar på mask då vi fiskade och man undrar ju över denna form av fiske samt återutsättningen av fisk som sitter djupt krokad i svalget???
Inte blir det väl bättre av att man sparkar i fisken efteråt. Var finns etiken och respekten för fisken ?

Vi fortsatte att fiska utan resultat. Efter en stund kom även Fredrik och Danne ner. Redan då var älven riktigt hög och en stund senare bestämde vi oss för att vada iland.
Strandsatta på en ö ute i en fort stigande Gaula med en vattentemp på 7 grader lockade inte nämnvärt.
Med lite eftertanke så började sedan vadandet. Snett upp mot strömmen för att sedan vika av mot land.
Det var på gränsen verkligen. Strömmen drog tungt mot benen och grusbottnen ville flytta på sig under fötterna. Nåväl, det hade ju gått att simma över i värsta fall även om ingen av oss önskade detta just nu. Nedanför hårdströmmen så blev det djupare och lite lugnare vatten så faran var aldrig överhängande.
Väl i land så begav vi oss hem til stugan för några timmars sömn och en god middag innan vi skulle på det igen.
Regnet slutade och älven stabiliserade sig igen så nog såg det lovande ut.

 
TL Mats