Fick därför en kompis att bygga ett canespö på 8 fot i klass 9 åt mej. Detta spö funkade fint och tröttade stor fisk effektivt. Ja, i alla fall så länge som det höll. Fisken på bilden här ovan "byggde om" splicningen till en piasavakvast en tidig majmorgon för ett par år sedan.
Sneglar i dagarna på lite olika alternativ och har inte hittat det optimala än så det får bli egna 11 fotarn i klass 8-9 så länge även om det inte är optimalt till detta fiske.
Rullvalet faller på någon Danielsson ur garderoben. En 6nine gör jobbet fint men även Sameos Peregrinnerulle är helt ok.
Linvalet är oftast flytlina till detta fiske. Ån är grund och i nödfall går det att använda en sjunktafs. Vill ha flytlinans egenskaper att transportera linan som jag vill till detta fiske.
Flugorna är inte så oerhört noga. GPn gillar jag som sagt och tuber och krokflugor i rött och orange med ganska mycket flash är det som behövs.
Det svåra är inte flugvalet till detta fiske utan problemet är att lära sig NÄR de första är på plats.
Vad är det för förhållanden som får fisken att stiga tidigt på säsongen?
Hur lång tid tar det för dem att nå till sträckan som du fiskar?
Var stannar de vid olika vattenstånd?
Hålla koll på om fisken har kommit i grannälvarna?
Ja, listan kan göra lång. Och det är väl det som gör detta fiske så enormt spännande. Det som är svårt och det som inte alla lyckas med.
TL Mats