By Water

By Water

måndag 22 december 2014

Hur gör ni med norgefisket?


Ja, det kan man fråga sig inför kommande säsong? Har hört från många håll att det är en hel del som skippar sitt norgefiske.
En del lägger fisket här hemma. Några drar vidare till tex vestlandet eller andra älvar med positiv trend. Några lägger till och med laxfisket på is eller börjar spela golf.
Det känns lite som om folket som vill bevara vildlaxen i Norge har svåra tider i kampen mot opdrettslaxen och dess miljardindustri.
Det höjs till och med röster som vill offra vildlaxen för att kunna bygga ut laxodlingsnäringen fullt ut. Detta menar jag är totalt vansinne. Man riskerar ju att utarma livet i älvdalarna fullständigt.
Ta och åk genom Orkladalen eller Gauldalen i september så får ni se en döende landsbyggd.

Det positiva är att med de nedåtgående fiskantalen så stoppas förstås de skenande priserna på fiskekort och fiskearrenden. Ja, i många fall så kommer de att bli billigare.
 Laxflugfiske blir inget "Yuppienöje" längre.
Märkliga kvoteringar och c&r fiskeregler får flera att dra öronen åt sig. Man får förstå detta då de flesta vill kunna få vara med om magiska fisken där större steg av stor och blank lax stiger uppöver älvarna. Man vill självklart också kunna ta med sig drömlaxen  hem för att kunna avnjuta den senare.
Betalar man sedan 10, 20 ja 30.000 kr för sin fiskevecka så vill man ha valuta för pengarna. Man får kanske bara denna vecka som sin chans på laxfiske?
 Jag förstår detta.

Själv tillhör jag de lyckligt lottade som kan ta mej en eller ett par matfiskar här hemma innan jag åker upp och därför så känns inte det så tungt för mej att köra ett c&r fiske där uppe.
Vi i vårat gäng är idag en grupp med Laxflugfiskare i olika stadier av vår hobby. Allt från "totalt idiotiska 24-timmar om dygnet Laxflugfiskare" till de som fortfarande trevar hehe.
MEN, vi är en genuin grupp som trivs oerhört bra ihop. Vi äter gott, dricker gott och skratten ekar längs med vårt vald under v 25. Sånt är VIKTIGAST!
Dystergökar med mungiporna neråt efter en eller två dagar utan fisk göre sig ICKE besvär. Då blir man aldrig en Laxflugfiskare!!!

Som jag ser det och det som jag har eftersträvat då jag genom åren har pusslat ihop de åtta gubbarna i gänget har varit att man ska vara POSITIV. V 25 längs en älv i Trönderlag innebär ofta att fisket är trögt och det kan vara långt mellan "de stora".
Därför vet jag att så gott som alla i gänget fortsätter kämpa för den stora blanka junlaxen på fluga. Vi fortsätter i Norge så länge vi är välkomna på vår sträcka till en rimlig peng.

Vad tycker jag dock att man skall göra för att rädda den norska vildlaxen? Mina förslag är som följer.
*Upp med all fiskodling på land i slutna system.
*Skall det fiskas med c&r så bort med metet med mask. Djupt krokade laxar överlever inte.
* Då antalet fiskar i älven når ett ett kritiskt läge antalsmässigt = Stäng omgående älven.
*Bort med fisket i fjordarna.
* Finns det fisk dvs bra år så tillåt en kvot på 1 lax per dygn och max 2-3 per vecka.
*Utbilda fiskarna mera i hur man handhar en fisk som skall återutsättas. C&r utan att fisken lämnar vattnet osv osv.

Kl 12.00 lördagen den 13 juni äntrar vi i kompisgänget älven som vanligt. Ses vi i Norge 2015?


TL Mats